70 Jahre Leidenschaft für Holz

„Wir pflegen Wachstum mit Weitblick“

Die Pfeifer Group feiert 2018 ihr 70. Bestandsjubiläum. Das Tiroler Familienunternehmen mit Firmenzentrale in Imst zählt längst zu den führenden holzverarbeitenden Unternehmen Europas. 2.000 Mitarbeiter an 8 Standorten in Österreich, Deutschland und Tschechien veredeln mit »Passion for timber« – so der Markenclaim – den Rohstoff Holz zu einem weltweit gefragten Produkt-Portfolio.

Josef Dringel je ředitelem obou českých závodů skupiny Pfeifer v Chanovicích a Trhanově, vedoucím projektu výroby CLT v závodě Schlitz a od 1. ledna 2018 je vedle Michaela Pfeifera ředitelem společnosti Pfeifer Timber GmbH.

CEO Michael Pfeifer im Gespräch über die Entwicklung der Holzindustrie, die strategische Ausrichtung der Pfeifer Group und warum die Arbeit mit Holz attraktiver denn je ist.

Pane Dringele, ve skupině Pfeifer se mluví o CLT již několik let. Jaké byly důvody k tomu, aby byla zahájena výroba teď?

Dringel: Především: Čísla hovoří jasně. Pro CLT panely se trh vyvíjel mnohem dynamičtěji, než se předpokládalo, potvrdily se dokonce i ty nejoptimističtější prognózy znalců odvětví. To jsme si – řekněme před deseti lety – ani nedokázali představit. O CLT je navíc zájem v celosvětovém měřítku. Výstavba ze dřeva bude globálně i nadále trvale růst z důvodu demografického a sociálního vývoje – stačí se jen zmínit o nedostatku bytů v městských aglomeracích, flexibilitě a estetice dřeva jako materiálu, energetické bilanci a ukládání CO2. Z hlediska standardizace výrobku se toho také hodně udělalo. Všechny tyto faktory vedly k rozhodnutí skupiny Pfeifer zahájit výrobu CLT. Takže jsme projekt spustili začátkem roku 2017. Načasování je ideální. Pfeifer se konečně stane kompletním dodavatelem v sektoru dřevostaveb.

Jaké přípravné práce jste museli dosud provést, i pokud jde o prodej?

Dringel: Nejdříve bylo nutno odpovědět na zásadní otázku, zda se k nám CLT hodí. Odpověď musela být kladná, protože díky lepenému lamelovému dřevu, konstrukčním hranolům a masivním dřevěným deskám jsme již dnes významným dodavatelem konstrukčních dřevařských výrobků. S CLT panely přidáváme do našeho sortimentu výrobek s vysokým růstem a upevníme naši pozici na trhu. CLT se k nám velmi dobře hodí. Ale musíme je integrovat do našich zavedených výrobních a prodejních struktur nebo vytvořit nové. CLT nebo CLT prvky se totiž nevyrábějí jako standardizované komodity nebo skladové položky, ale jsou výhradně vázány na objednávku. A odlišná je i struktura zákazníků. Ale obchod zůstane i u tohoto nového výrobku naším nejdůležitějším hlavním kontaktním partnerem. Prodej může částečně probíhat prostřednictvím stávajících struktur a kooperací. Jako druhá kolej se plánuje projektová spolupráce přímo s partnery z oblasti obchodu a průmyslu.

Zpracování objednávek v segmentu CLT vyžaduje odpovídající inženýrink, silnou – i digitální – síť a vysoce přesnou logistiku. Jak to Pfeifer zvládne?

Dringel: Naším cílem není vybudovat rozsáhlou inženýrskou kancelář. Spojkou mezi výrobou nebo přípravou práce a prodejem bude oddělení vnitropodnikových služeb. Kromě klasického zpracování objednávek bude poskytovat potřebnou technickou podporu. Služby inženýrinku budeme navíc delegovat na technické partnerské kanceláře, kompetentní produktoví manažeři budou podporovat naše zákazníky a prodejní tým Pfeifer v realizaci objednávek a projektů. Za klíčový faktor úspěchu považujeme ucelené zesíťování v rámci celého procesu, zpracování objednávek v kombinaci s rychlou reakcí na poptávku zákazníků a transparentním zpracováním. Pokud jde o logistiku, můžeme se spolehnout na naše osvědčené, vysoce efektivní struktury.

„Als Pfeifer Group können wir heute auf eine erfolgreiche Vergangenheit zurückschauen, weil unser Blick immer nach vorne gewandt war.“

K sortimentu: Jaké rozměry a kvality CLT nebo CLT prvků bude Pfeifer nabízet?

Dringel: Jako nováčci chceme naše nová zařízení vytížit co nejlépe. Proto budeme vyrábět velkoformátové panely v nejběžnějších rozměrech, jako stěnové, stropní a střešní prvky. Tím pokryjeme 85 až 90 procent požadavků trhu. Řezivo ze smrku a borovice zpracujeme na CLT s maximální šířkou 3,10 m, maximální délkou 14,5 m, tloušťkou 6 až 30 cm a se třemi až sedmi vrstvami. Vše v třech kvalitách, a to průmyslové, průmyslové pohledové a pohledové, vždy s broušeným povrchem. Nechceme být širší, vyšší, delší, a ani nemusíme. Existuje však možnost další individualizace, například zavedením větší povrchové rozmanitosti masivních dřevěných desek z vlastní výroby pro vrchní vrstvu.

Konkurenti na trhu již dodávají hotové prvky s dveřmi, okny atd. Do jaké míry bude Pfeifer rozšiřovat nebo prohlubovat stupeň prefabrikace?

Dringel: Považujeme se jednoznačně za dodavatele vysoce efektivně vyrobené surové desky, která kvalitou splňuje požadavky trhu. Tato deska je v našem moderním tesařském středisku CNC podle objednávky strojově a – pro speciální požadavky – také ručně opracována s otvory pro dveře a okna, s frézováním, výřezy a průchody pro elektriku, vedení apod. Po vyskladnění a stabilním zabalení dopravujeme objednavateli nebo zákazníkovi objednané prvky CLT vleže a přesně v pořadí, v jakém jsou potřebné na staveništi. Uvědomujeme si, že stupeň prefabrikace se bude i nadále zvyšovat. Proto vedeme již nyní jednání o spolupráci, abychom v dalším kroku rozvoje společně s partnery prohloubili přidanou hodnotu pro určitá, standardizovaná použití.

„Unser Familienunternehmen steht für Handschlagqualität, Beständigkeit, Kontinuität und ein zeitloses Werteverständnis.“

K sortimentu: Jaké rozměry a kvality CLT nebo CLT prvků bude Pfeifer nabízet?

Das Pfeifer-Headquarter in Imst/Tirol stand Ende September aus Anlass des 70. Unternehmens-Jubiläums und 40 Jahre Standort Kundl ganz im Zeichen eines großen Mitarbeiterfestes. Die Belegschaft der beiden Tiroler Standorte feierte gemeinsam mit der Unternehmerfamilie Pfeifer die bemerkenswerte Erfolgsgeschichte.

mehr erfahren

Michael Pfeifer

CEO PFEIFER GROUP

„Na rozdíl od lepeného lamelového dřeva, které dodáváme hlavně do šesti klíčových evropských zemí, je poptávka po CLT v celosvětovém měřítku. Ideální čas pro zahájení výroby CLT.“