Pfeifer & AT Thurnerbau Imst

Dostali jsme söldenskou horskou gastronomii „pod střechu“

Nová restaurace na ledovci Rettenbach vysoko nad střediskem Sölden na konci tyrolského údolí Ötztal nastavuje měřítka v horské gastronomii. AT Thurnerbau z Imstu buduje mimo jiné konstrukci střechy. Pro tento nový architektonický a kulinářský maják horské železnice Sölden v ledovcové lyžařské oblasti je použito lepené lamelové dřevo od společnosti Pfeifer.

Zakázka a řešení

Zakázka architektonického ateliéru pro AT Thurnerbau: Na hrubou stavbu z betonu musí stavební společnost z Imsteru usadit střešní konstrukci v provedení ze dřeva pro ploch střechy téměř 1100 m² (pouze dřevěná konstrukce) a s rozpětími od 9 až do 17 metrů. Střecha v této výšce musí unést minimálně 600 kg až jednu tunu zatížení sněhem na čtvereční metr. Řešení: Vaznice a krovy z lepeného lamelového dřeva od společnosti Pfeifer v odpovídajících rozměrech. Ty jsou působivé: 200 mm (tloušťka) x 1200 mm (výška) u vaznic, tloušťka vždy dvojnásobná u největších rozpětí. Také krovy mají s rozměry 160 x 280 mm nejpoctivější kvalitu. „Celkem jsme prostavěli 150 krychlových metrů konstrukčních dřevěných produktů od společnosti Pfeifer, v součtu cca 1800 běžných metrů lepeného lamelového dřeva.“, vyjmenovává plánovač a stavbyvedoucí Zimmermeister Hermann Gstrein impozantní čísla.

150 krychlových metrů neboli 1800 běžných metrů lepeného lamelového dřeva od společnosti Pfeifer
tvoří solidní střešní konstrukci pro střešní plochu téměř 1100 m² (pouze stavba ze dřeva) nové restaurace na ledovci Rettenbach.

Po krátké době výstavby: „Střecha těsní!“

Také časový korzet byl těsný kvůli krátkému období výstavby. Dobře, že se AT Thurnerbau a Pfeifer setkali jako dva dlouhodobí partneři s vysokou průbojností. „ Doba výstavby téměř pět měsíců vyžaduje perfektní plánování, koordinaci a časové plány. „Po schválení projektu jsme okamžitě objednali lepené lamelové dřevo – na objednávku. Tato možnost, zadat u společnosti Pfeifer délky a rozměry vztahující se k projektu na objednávku, je pro nás enormní výhoda.“ Po méně než 14 dnech zavezla souprava tahače s návěsem Pfeifer ze sousedství v průmyslové a obchodní zóně Imster na dvůr truhlářství: „Tato krátká dodací lhůta je u takové speciální zakázky senzace. U tyčového zboží to jde ještě rychleji,“ dává najevo Hermann Gstrein nadšeně. Po pěti dnech přířez na firemním přířezovém centru CNC a 14 dnech montáž se čtyřmi pracovníky na ledovci se na konci srpna 2017 ozvalo: „Střecha těsní!“.

K přepravě 1800 běžných metrů materiálu na stavbu ze dřeva včetně izolace a bednění na ledovec bylo zapotřebí pouze šest souprav tahače s návěsem. Lepené lamelové dřevo nenapodobí žádný jiný materiál, protože je vždy těžší.

Hermann Gstrein je již 31 let tesařský mistr a stavbyvedoucí u společnosti AT Thurnerbau, Imst. Od prvního dne tesařských prací je společnost Pfeifer dodavatelský partner tradičních stavebních podniků.

Spolehlivý partner od roku 1985

Od prvního dne tesařských prací roku 1985 u společnosti AT Thurnerbau je skupina Pfeifer Group dodavatelem kvalitních výrobků pro dřevostavby jako lepené lamelové dřevo (BSH), jedno- a třívrstvé masivní dřevěné desky a v budoucnu též konstrukční masivní dřevo (KVH) a desková překližka (BSP). Důvody této dlouhodobé úspěšné spolupráce jsou pro Hermanna Gstreina jasné: „Blízkost lokality, vysoká kvalita produktů, trvalá schopnost dodávat, flexibilita a krátké dodací doby zajišťují ve výsledku vynikající poměr cena/výkon. Pfeifer Holz je náš soused v Imstu a již desetiletí absolutně spolehlivý dodavatelský partner produktů pro dřevostavby nejvyšší kvality.“

Samotná společnost AT Thurnerbau zvládla v posledních třech měsících sedm staveb s výrobky pro dřevostavby od společnosti Pfeifer. Mezi nimi letiště Innsbruck, velké hotely ve vedoucích turistických regionech Tyrolska, komunální stavby a obytné stavby. „ Stavění se dřevem není možné v současnosti ani budoucnosti vynechávat“, ví profesionál Hermann Gstrein.

„Celkem jsme na ledovci Rettenbach prostavěli 150 krychlových metrů konstrukčních dřevěných produktů od společnosti Pfeifer, v součtu cca 1800 běžných metrů lepeného lamelového dřeva.“

AT Thurnerbau je jednou z předních stavebních společností v západním Tyrolsku a se zhruba 260 zaměstnanci patří k jednomu z největších zaměstnavatelů v okrese Imst. U novostavby restaurace na ledovci Rettenbach je AT Thurnerbau zodpovědná za postavení hrubé stavby v betonové konstrukci, bezespáré podlahy, omítky a dokonce konstrukce dřevěné střechy od společnosti Pfeifer.

Nová měřítka na ledovci

Horská železnice Sölden nastavuje novou samoobslužnou restaurací a restaurací s obsluhou na ledovci Rettenbach měřítka. Projekt staví na nohy zcela nový gastronomický a infrastrukturální koncept v šetrné, ale výrazné architektuře v ledovcové aréně (nadmořská výška 2 675 m). Srdcem je nová restaurace Rettenbach s rozšířenou samoobslužnou plochou, nová restaurace s obsluhou „Gletschertisch“ s otevřenou kuchyní, salonkem a barem „Gletscherspalte“. Ve vnitřních prostorách nalezne místo na stravovací ploše o velikosti 2 900 m² pro celkem 620 a na sluneční terase velké 675 m² pro 450 hostů. Z bezmála všech míst je volný výhled na skutečnou hvězdu: ledovec. A na mocné vaznice z lepeného lamelového dřeva od společnosti Pfeifer.

Nová restaurace na ledovci Rettenbach v číslech
  • Plánování: Architekturbüro Wimreiter & Partner, Saalbach
  • Doba výstavby: téměř 5 měsíců
  • Dokončení: 30. září 2017
  • Objem investic: 8,4 mil. eur
  • Užitná plocha: 5 850 m²
  • Obestavěný prostor: 28 910 m³
  • Stravovací plocha: 2 900 m²
  • 2 výtahy, 2 pohyblivá schodiště

Hermann Gstrein

Tesařský mistr & stavbyvedoucí

„Pfeifer Holz je náš soused v Imstu a již desetiletí absolutně spolehlivý dodavatelský partner produktů pro dřevostavby nejvyšší kvality.“