Efektivita na kolejích

Na cestě k trvale udržitelné logistice

Společnost Pfeifer podporuje elektromobilitu v rámci vnitropodnikové logistiky a přepravu z a do firmy se snaží přesunout na železnici. To pomáhá zvyšovat efektivitu a chránit životní prostředí.

Současné hlavní trendy, například trvale udržitelný rozvoj a digitalizace, způsobují zásadní změny i v oblasti logistiky. Vedení společnosti Pfeifer neustále investuje do zlepšování logistických procesů, a to jak ve vlastních areálech, tak i na straně vstupů a výstupů, kde spolupracuje s přepravci a železnicí. „Jakékoliv navyšování objemů výroby předpokládá náležitě dimenzovanou logistiku,“ zdůrazňuje vedoucí oddělení logistiky Herbert Stöckel, který výše zmíněné trendy postupně zavádí do praxe. V současné době společnost Pfeifer dává jasně najevo, že se nejedná jen o prázdná slova – důkazem je přechod od naftových na elektrické vysokozdvižné vozíky, přičemž k této obměně by ve střednědobém horizontu mělo dojít v celé firmě. První vozidlo tohoto typu jsme začali důkladně testovat na podzim 2018 ( jedná se o 16tunový stroj v závodu Kundl) a od té doby se v každodenním nasazení v různých závodech osvědčilo již několik strojů o hmotnostech 8 a 16 tun. „Elektrické vysokozdvižné vozíky jsou efektivnější, méně náročné na údržbu a snadnější je i jejich servis. Ušetříme tak velké množství fosilních paliv a snížíme emise CO2 v našich závodech,“ vypočítává výhody Herbert Stöckel. Potřebná infrastruktura, např. dostatečný počet nabíjecích stanic, již byla vybudována, součástí přechodu na elektrické VZV jsou školení pro personál a neustálé vzdělávání přímo na strojích. „Naftové vysokozdvižné vozíky si ponecháváme jen ve výjimečných případech, tedy v závodech, kde jejich použití vyžadují a odůvodňují velké vzdálenosti, resp. strmá stoupání,“ říká Stöckl.

Herbert Stöckl (r.) und sein Team steuern sämtliche Logistikprozesse

Herbert Stöckl (vpravo) a jeho tým řídí veškeré logistické procesy

Efektivita na kolejích

Od roku 2011/2012 společnost Pfeifer sází na ekologickou přepravu po železnici. V současné době se pouze pro rakouskou společnost vydá každý rok na cestu cca 350 ucelených vlaků (většinou se jedná o vstupy). Pokud se podíváme na křivku vyjadřující přepravovaná množství, míří strmě vzhůru, po 900 000 tunách v roce 2018 pozorujeme další roční přírůstky o 30 až 40 %. Možnost přesměrovat transporty kulatiny podle potřeby do závodů Unterbernbach, Uelzen nebo Kundl dělá ze společnosti Pfeifer Group v oblasti logistiky jedničku mezi podniky v oboru dřevozpracujícího průmyslu. V budoucnu by měla podpora přepravy po železnici nadále růst, jak ostatně říká i Herbert Stöckel:

„V optimálním případě budou v budoucnu všechny závody disponovat vlastní železniční vlečkou pro dodávky kulatiny a odvoz zpracovaných produktů. Pro výstavbu železničních vleček hovoří kromě zklidnění dopravní situace, pružnějšího přerozdělování a zajištěného přísunu surovin také prodloužení doby, po kterou je možné nakládat a vykládat.

Vedení společnosti tento směr podporuje investicemi do stávajících vleček i snahou o výstavbu nových.

Elektrické vysokozdvižné vozíky se v každodenním nasazení osvědčily hned na několika pobočkách

Jednotné procesy

Abychom dokázali lépe řídit vnitropodnikové procesy a abychom zavedli jednotné standardy, bylo na konci roku 2019 v Imstu zřízeno nové logistické centrum. Vcentrálním registračním terminálu, který se nachází mezi třemi výrobními závody v Imstu, jsou od 6 do 22 hodin vyřizovány formality pro přijíždějící a odjíždějící nákladní automobily, zatímco nakládání zboží probíhá i nadále v příslušných závodech. Pozitivní vedlejší efekt nové organizace: znatelné uklidnění dopravní situace v okolí závodů. Díky tomuto projektu se sjednocení logistických procesů v celém koncernu, o které usilujeme již od roku 2010/2011, dostalo do finále. Základ optimalizované logistiky tvoří ve stále větší míře digitalizované, resp. automatizované procesy od dodání až po expedici, jejichž řízení a kontrola vyžadují kvalifikovaný personál. „Naši zaměstnanci participují na všech procesech, resp. na veškerém rozvoji, aby dokázali pochopit, jakých rozměrů společnost Pfeifer dosahuje,“ vysvětluje Stöckl.

A tyto rozměry jsou úctyhodné: Každý rok projde společností Pfeifer 6 až 7 milionů tun materiálu – a to hovoříme pouze o výstupech a vstupech.

V areálu firmy je toto množství mnohokrát přepravováno z bodu A do bodu B. O organizovanější, efektivnější logistiku se v několika závodech starají např. dopravníky na dřevěný odpad, které přispívají ke zkracování ujetých vzdáleností a snižování počtu strojů v areálu firmy.

Herbert Stöckl

vedoucí oddělení logistiky

„Naftové vysokozdvižné vozíky si ponecháváme jen ve výjimečných případech, tedy v závodech, kde jejich použití vyžadují a odůvodňují velké vzdálenosti, resp. strmá stoupání.“

• 900 000 t
    Přeprava po železnici v roce 2018